Nordkraft

DGI-Huset

Husets historie

Det gamle kraftværk

Nordkraft er råt, stort og fylder markant på havnefronten. Nordkraft skal binde siloerne og de øvrige byggerier på Østre Havn sammen med midtbyen. Øst for bygningen vil udearealet indgå i et grønt område, som skal strække sig fra tivoli til Havnefronten. Kommunen har valgt at beholde mest muligt af det oprindelige design, det rå udseende er bibeholdt og netop derfor er en del af kedlen bibeholdt og hvor det har været muligt, har kommunen restaureret i det oprindelige arkitektur. Den oprindelige arkitektur har ligeledes været grundlag for designet af de nye tilbygninger.

 

Nordkraft blev bygget i 1909, og har siden gennemgået store udviklinger i takt med krav om en øget produktion. Således er Nordkraft altså bygget I tre faser; Kedelhal, Turbinehal og Kedelhus. Den første omfattende udvidelse gik i gang I 1940’erne med Kedelhallen og Turbinehallen som blev indviet i 1949. I 1958-59 blev der blev der etableret en underjordisk olietank samt en våd kulgård.

 

Kedelhallen

Kedelhallen ved Kjellerupsgade er den ældste bygning, her kan man se de gamle "slagger- og kultragte", kullene kom på et transportbånd nede fra havnen, hvor de først blev harpet og knust. Transportbåndet gik over Nyhavnsgade og kom ind ved væggen ud mod Nyhavnsgade. I Kedelhallen stod der 4 kedler, 3 af dem fra sidst i 40'erne og 1 fra først i 50'erne. I Kedelhallen, afspejler søjler og strukturer bygningens oprindelige design. Crafthallen er offentlig og skal ses som et bindeled mellem byen og havnen. I Kedelhallen findes Kul, Azzura, Universitets Lokaler samt Dream House der er beliggende øverst i bygningen.

 

Turbinesalen

Man gik direkte fra Kedelhallen og ind i Turbinesalen, hvor man har bevaret den store traverskran som kan ses i Royal Stage. Ud mod Østerbro var der i gamle dage værksteder, lager mv., hvilke senere blev afløst af en ny værksteds- og lagerbygning som nu er raget ned.

 

(En turbine er en maskine, der anvendes til at udvinde rotationsenergi fra strøm eller væske. Turbinens rotorblade påvirkes af væsken/gassen og skaber rotation. Næsten al elektricitet produceres ved hjælp af turbiner, og  eksempelvis nye vindmøller kaldes vindturbiner.)

 

Kedelhuset

Kedelhuset længst mod øst er fra sidst i 50’erne og der stod 3 kedler, den ene blev dog først lavet i 60’erne. Bygningerne har altid haft den højde som de har nu, på kedeltoppen var der ikke mere end et par meter til loftet, og som en tidligere medarbejder fortæller “var der helvedes varmt deroppe”. 

 

Indgangen fra Teglgaards Plads mod øst fungerer som ankomst- og aktivitetsrum i samspil med foyeren i Kedelhuset. Kedelhuset har fået tilføjet nye etager for at vende tilbage til Nordkrafts oprindelige højde fra de to skorstene, men grundet arkitekturen fremstår Kedelhuset fortsat som et stort rum. Kedelhuset udnyttes i dag til idræt, sport og teater.

DGI-HUSET i Nordkraft | Teglgårds Plads 1 | 9000 Aalborg | M: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. | T: 9620 2400